web_4pp_w01.jpg

The Atrium

“ Over-burnt bricks give a savor to an insipid factory ”

Location: Ho Chi Minh City, Vietnam

Program: Restaurant

Area: 550m²

Completion: October, 2017

The Atrium is a project is to renovate an auto-repair shop into a restaurant. Instead of generic style of glass and steel of the former building, the new restaurant has large surface of brick walls with irregular patterns of windows. To avoid flat look of today’s industrial brick, those walls are made of “over-burnt” bricks – inevitably produced in old type of factories and stocked, as defective products, separately from regular bricks – which have uneven colors and shapes piece by piece. Responding to a variety of internal spaces, the irregular windows are designed to lead daylight into the building. The openings reduce basic energy consumption during the day as well as creating unique composition of illumination on the facade at the nighttime.

web_4pp_01.jpg
web_4pp_07.jpg
web_4pp_08.jpg
web_4pp_10.jpg

In order to create a variety of dining spaces while inheriting a grateful void of the original building, the project adopted 3 approaches of intervention as shown below: enclosing the entire building by brick walls; inserting 3 volumes into the large space; piercing the wall with multiple sizes of windows. Brick, one of the most common building material in Vietnam, has become cheap and savorless material due to rapid increase of its demand. This project uses the over-burnt bricks with traces of human craft instead of industrialized ones. On the other hand, the inserted volumes have abstract and homogeneous surfaces with black stucco. This contrast between unevenness and abstractness diversifies the interior space by different combinations of those.

web_4pp_11.jpg
web_4pp_13.jpg
web_4pp_14.jpg
web_4pp_15.jpg
web_4pp_w02.jpg

GALLERY

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

© Photograph by Hiroyuki Oki

web_works_w00_mono.jpg